Ενημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Ρύζι στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία»  με διακριτικό τίτλο “EU RICE”, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Τύπου στις 15 Σεπτεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (EASTH) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (CRAV) (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια), με εκτελεστικό οργανισμό τη NOVACERT EΠΕ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Ταμπαρόπουλος Αθανάσιος, Γενικός Διευθυντής της NOVACERT, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τσιχήτας Χρήστος, Πρόεδρος της ΕΑΣΘ, η οποία είναι ο κύριος δικαιούχος του προγράμματος προώθησης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενημέρωσε το κοινό για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του ρυζιού και τον ρόλο της στις τοπικές κοινωνίες.

Έπειτα, το πρόγραμμα EU RICE και τις δράσεις του παρουσίασε ο διευθυντής της ΕΑΣΘ, κ. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος. Αντίστοιχα, την CRAV, ως συνδικαιούχο του προγράμματος, εκπροσώπησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Santos Ruiz Alvarez. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του αναφέρθηκε στο Ισπανικό ρύζι ΠΟΠ Valencia, στον υδροβιότοπο της Albufera όπου και παράγεται και στη θέση του τόσο στη διεθνή αγορά, όσο και την ισπανική κοινωνία.  

Τέλος, η chef & food Ambassador του προγράμματος, κα. Ντίνα Νικολάου ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής μεσόσπερμης ποικιλίας ρυζιού και τη σύνδεσή της με μερικά από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα. Χαρακτηριστικά η chef ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε να καθιερωθούν τα γεμιστά ως το εθνικό πιάτο με βάση το ρύζι στην Ελλάδα, αντίστοιχο με την Ισπανική “Paella” και το Ιταλικό «Ριζότο».

Την ενημερωτική εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια τμήματος των προγραμμάτων προώθησης της NOVACERT κ. Ναλμπάντη Μαρία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικά πρόσωπα που σχετίζονται με την παραγωγή και την τυποποίηση του ρυζιού της περιοχή του Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, πλήθος παραγωγών και εκπροσώπων του τύπου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, το κοινό της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να απολαύσει πιάτα με βάση το ρύζι, καθώς και τη διάσημη Paella Valenciana την οποία επιμελήθηκε ο Ισπανός chef Ruben Fenollar Tomas.