Το Ρύζι ΠΟΠ Arroz de Valencia

Το ρύζι ΠΟΠ Arroz de Valencia είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μιας ομάδας παραγωγών και μεταποιητών που επιθυμούσαν να προσθέσουν αξία στο ρύζι που παραγόταν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθιας. Η Βαλένθια ήταν από τις πρώτες περιοχές στην Ευρώπη όπου ξεκίνησε η παραγωγή ρυζιού. Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργειά του από την είσοδο των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο τον 8ο αιώνα. Εδώ και πάνω από 1.200 χρόνια η καλλιέργεια του ρυζιού έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος, αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο τοπίο όπου βρίσκει καταφύγιο πλήθος ζώων και πτηνών στην περιοχή της Βαλένθιας.

Οι περιοχές καλλιέργειας περιλαμβάνουν το Φυσικό Πάρκο της Albufera, που βρίσκεται στην περιφέρεια της Βαλένθια, στον υγρότοπο της Almenara και το Φυσικό Πάρκο Pego-Oliva, τα οποία ανήκουν επίσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και επιπλέον προστατεύονται από τη Σύμβαση Ramsar. Σε αυτές τις περιοχές έχουν καταγραφεί διάφορα είδη πτηνών, πολλά από τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Πρόκειται για εξαιρετικές τοποθεσίες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί χάρη στην καλλιέργεια του ρυζιού για περισσότερα από χίλια χρόνια. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και εντάσσονται στο ρύζι ΠΟΠ Arroz de Valencia, είναι η Senia, Bomba και Albufera, οι οποίες είναι μεσόσπερμες τύπου Japonica.

Το ρύζι ΠΟΠ Arroz de Valencia έχει μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης της γεύσης, και επηρεάζεται γευστικά από τον ζωμό όπου μαγειρεύεται, γι’ αυτό είναι ιδανικό για συνταγές όπου το ρύζι μαγειρεύεται σε ζωμούς διαφορετικών γεύσεων. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η ιδιαίτερη, κρεμώδης υφή του, με μία τραγανή επίγευση στο εσωτερικό κάθε κόκκου, οι οποίοι και διατηρούν τη δομή τους χωρίς να λασπώνουν. Το πιο δημοφιλές πιάτο που γίνεται με ρύζι ΠΟΠ Arroz de Valencia στην ισπανική κουζίνα είναι η γνωστή Paella (παέγια).