Σεμινάριο στο ΙΕΚ ΠΕΡΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στις 30 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς των μαγείρων και ζαχαροπλαστών στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού οι καθηγητές chef Σάκης Αναστασιάδης, Σταυρούλα Κεϊσίδου, Αντώνης Μάστορας, Βασίλης Μουρτίαδης  παρουσίασαν τα μυστικά για τη δημιουργία τριών κλασσικών ελληνικών πιάτων, για το πασχαλινό τραπεζί, που απαιτούν μαεστρία: Μαγειρίτσα με ρύζι γλασέ και Τζιγεροσαρμά με ρύζι καρολίνα. Το μενού ολοκληρώθηκε με την παρασκευή ένα ελληνικού Ρυζόγαλου με ρύζι γλασέ, μπαχαρικά και φράουλα από τους καθηγητές ζαχαροπλαστικής Νίκος Αλεξιάδης, Πασχάλης Ζερβίδης, Νίκος Ποζουκίδης.

Η συνεργασία με τη διοίκηση της σχολής, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, η προθυμία και το ενδιαφέρον των σπουδαστών είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εταιρία NOVACERT, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος, και την εταιρία Chef Stories, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα.