Φεστιβάλ ρυζιού TASTARRÓS στη Βαλένθια, Απρίλιος 2022

Προώθηση του ευρωπαϊκού ρυζιού για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RICE «Παροχή πληροφοριών και μέτρα προώθησης για τη βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία-EURICE» με τον διακρατικό τίτλο «Enjoy it’s from Europe», το Consejo Regulador de la Ο DOP Arroz de Valencia, εταίρος της Αγροτικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (EASTH), διοργάνωσε τη Γιορτή Ρυζιού TASTARRÓS στη Βαλένθια της Ισπανίας στις 2-3/4/2022,
Στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου της Βαλένθια, την Placa de l’Ajuntament, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό σκηνικό, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι πληροφορίες για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας ρυζιού στην Ισπανία και την Ελλάδα, μαζί με τα τυπικά πιάτα των δύο χωρών. , παέγια και γεμιστές πιπεριές. Παραδοσιακά ξύλινα καραβάκια για ψάρεμα, από την περιοχή της Albufera, όπου καλλιεργείται ρύζι στη Βαλένθια, συμπλήρωναν το μοναδικό σκηνικό, ενώ ακριβώς δίπλα, οι επισκέπτες απόλαυσαν ζωντανή παρουσίαση πιάτων παέγια από διάσημους Ισπανούς σεφ.

Σε παρακείμενο χώρο είχαν στηθεί ειδικά περίπτερα για τα εστιατόρια που συμμετείχαν στην εκδήλωση, με τους σεφ να μαγειρεύουν τη δική τους εκδοχή του παραδοσιακού ισπανικού πιάτου, την παέγια, και οι καλεσμένοι να έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν. Η προσέλευση ήταν πραγματικά τεράστια, καθώς το ρύζι και η παέγια είναι σημαντικά μέρη της κουλτούρας της Βαλένθια.
Για τους νεότερους επισκέπτες, ένα αλείμμα ωμού ρυζιού σε μια έκταση αρκετών τετραγωνικών μέτρων ήταν το σημείο έλξης για τα παιδιά, που επιδίδονταν σε ατελείωτο παιχνίδι με αυτό.
Τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός παέγιας μεταξύ σεφ τοπικών εστιατορίων. Επιπλέον, ο Ισπανός Chef – Food Ambassador της καμπάνιας, βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin, Quique Dacosta τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση!

Ο Έλληνας εταίρος της εκστρατείας, η ΕΑΣΘ, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Τσιχίτα και τον Γενικό Διευθυντή κ. Κώστα Γιαννόπουλο. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που παρευρέθηκε στο φεστιβάλ επισκέφτηκαν και χώρους παραγωγής και επεξεργασίας ρυζιού μαζί με τους γνωστούς δημοσιογράφους γεύσης Βασίλη Δημαρά και Λία Μπουντιούκου από το Chef Stories. Το φεστιβάλ στη Βαλένθια επισκέφθηκε και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας κ. Θεόφιλος Μαργέλλος και είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αλλά και να ενημερωθεί για το σημαντικό πρόγραμμα της ΕΕ RICE.

Η καμπάνια υλοποιείται από τη NOVACERT LTD.