Εκπαιδευτικό σεμινάριο ΙΕΚ Τουρισμού, Αλεξανδρούπολη, Μάρτιος 2023

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς μαγείρων και ζαχαροπλαστών στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ της Αλεξανδρούπολης.  

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους σπουδαστές η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ οι Chef Instructors  Χρήστος-Άγγελος Τσέτσος και Κωνσταντίνος Κηπουρός ετοίμασαν μαζί με τους σπουδαστές τους, τρεις πρωτότυπες συνταγές αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι και παντρεύοντας την παράδοση με μοντέρνες τεχνικές και ιδέες:

  • Πιλάφι “σπανακόπιτα”
  • Γιουβαρλάκια από λαβράκι
  • Γαλακτομπούρεκο με ρύζι γλασέ και αποξηραμένα βερίκοκα

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε όλους τους παριστάμενους, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική,  αλλά και η αξία της εξέλιξης παραδοσιακών συνταγών της χώρα μας.

Έκπληξη για όλους αποτέλεσε η παρουσία στο σεμινάριο της Rice Chef Ambassador του προγράμματος Ντίνας Νικολάου, η οποία είχε την ευκαιρία να μοιραστεί με τους σπουδαστές τη δική της εμπειρία από το πρόγραμμα, αλλά και από τις ποικίλες δράσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η υποδοχή των διευθύνσεων των σχολών γενικά, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών είναι μεγάλη, ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών των σχολών, ενώ επιβεβαιώνουν την αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EURICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα, τον κλάδο των τροφίμων και των πιστοποιήσεων, ενώ τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories.