Σεμινάριο στις Σέρρες

Στο μοναδικό χώρο του CITYζεν, στις Σέρρες, ξεκίνησε η νέα σειρά σεμιναρίων για την παρουσίαση της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού ποικιλίας Ronaldo, στο πλαίσο του προγράμματος EU RICE, την Τετάρτη 1/11/2023.

Στο Σεμινάριο, η Culinary Expert Σμαράγδα Μακρή παρουσίασε μέσα από τρεις συνταγές που παρασκεύασε ζωντανά, τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, τη σημασία της αξιοποίησης τοπικών υλικών, την εποχικότητα, αλλά και τη δυναμική της εξέλιξης παραδοσιακών συνταγών. Τα πιάτα που ετοίμασε και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, ήταν:

• Παραδοσιακά πισία γεμιστά με ρύζι

• Ζουμερό πιλάφι με καβουρμά και αρωματικό κυδώνι

• Τσιπούδα, παραδοσιακή γαλατόπιτα με βουβαλίσιο γάλα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Οι καλεσμένοι, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων, επιχειρηματίες της εστίασης, της φιλοξενίας, των μέσων και δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το ρύζι, που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία». Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η εταιρία NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων και πιστοποιήσεων, με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει η εταιρία Chef Stories.