Ενημερωτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Εκδήλωση ενημέρωσης του τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο “Τhe Μet”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Στην εκδήλωση, ενημερώθηκε το κοινό για τη βιώσιμη πτυχή, τη σημασία και τη θετική επίδραση της καλλιέργειας του ρυζιού, στις περιοχές που καλλιεργείται, για το προϊόν που παράγεται στην Ευρώπη, το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές, αφού τηρούνται οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αγροτική παραγωγή, αλλά και για τα αποτελέσματα της καμπάνιας που τρέχει εδώ και δύο χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετσμούς των κ.κ. Βασιλείου Τόμπρα, από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργίου Κεφαλά, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας και Κώστα Γιουτίκα, Αντιπεριφειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας,

Ο Πρόεδρος της Αναθέτουσας Αρχής, της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) κ. Χρήστος Τσιχήτας αναφέρθηκε στην προώθηση του ρυζιού, που έχει επιτευχθεί μέσα από το πρόγραμμα EU RICE σε χώρες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα ΗΑΕ, αλλά και στην ασφάλεια του προϊόντος σε σύγκριση με αυτά τρίτων χωρών. 

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής Διευθυντής της ΕΑΣΘ αναφέρθηκε στη δυναμική του φορέα και την άριστη συνεργασία του με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς και στη γενικότερη στρατηγική της καμπάνιας EU RICE, αλλά και στην επιλογή των γεμιστών, ως χαρακτηριστικό ελληνικό πιάτο με ρύζι. 

Ο κ, Δημήτρης Ταμπαρόπουλος, της εταιρείας NOVACERT, εκτελεστικού φορέα του προγράμματος, αναφέρθηκε στη δυναμική των ευρωπαΊκών προγραμμάτων του αγροδιατροφικού τομέα της εταιρείας, αλλά και στους γενικότερους στόχους της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Ισπανός εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια κ. German Carratala, ενημέρωσε για τις δράσεις του προγράμματος στην Ισπανία, τη συμμετοχή παγκοσμίως διακεκριμένων σεφ, αλλά και για το ίδιο το προϊόν, που αποτελεί σύμβολο παράδοσης της τοπικής γαστρονομίας.

Παρούσα στο πάνελ ήταν και η Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα,  κ. Ντίνα Νικολάου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν το 2022, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία της εκπαίδευσης, αλλά και στα αποτελέσματα, που επιτυγχάνονται για την καθιέρωση της χρήσης του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, με τα σεμινάρια και τα masterclasses, σε επαγγελματίες σεφ και σπουδαστές. μαγειρικης τέχνης. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Προώθησης της ετιαρείας NOVACERT, κ. Μαρία Ναλμπάντη.  Παρών και ο Γενικός Διευθυντής της NOVACERT κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσπωποι τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων.   

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου ακολούθησε δείπνο στο εντυπωσιακό Roof Garden του ξενοδοχείου, με πλούσιο μενού που είχε ως βάση το ρύζι.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).