Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Ευρωπαϊκό Ρύζι, Δεκέμβριος 2021, Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς των μαγείρων και ζαχαροπλαστών στα δημόσια ΙΕΚ, Πειραματικό Δ.ΙΕΚ Θέρμης και ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού.
Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
Στο Πειραματικό Δ.ΙΕΚ Θέρμης οι καθηγητές chef της σχολής Σταυρούλα Κεϊσίδου, Στέλιος Ιωαννίδης και Γιώργος Παλησίδης, μαζί με τους μαθητές τους ετοίμασαν για όλους τους συμμετέχοντες, διεθνείς συνταγές με «ψαγμένα» ελληνικά υλικά, Ριζότο με μπλε κατσικίσιο τυρί Θεσσαλονίκης, μοσχάρι & κολοκύθα, Γέμιση γαλοπούλας με ρύζι, κουκουνάρια και κιμά και Paella με λουκάνικο Τζουμαγιάς& πρόβειο προσούτο.
Στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού οι καθηγητές chef Σάκης Αναστασιάδης, Σταυρούλα Κεϊσίδου, Αντώνης Μάστορας, Βασίλης Μουρτίαδης παρουσίασαν τα μυστικά για τη δημιουργία τριών εμπνευσμένων πιάτων αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ρύζι, με «πονηρές» τεχνικές: Σούπα ψαριού με τραγανό φύλλο ρυζιού, Ρυζοκροκέτες τριών γεύσεων με σπαγγέτι λαχανικών και βρώσιμα άνθη, Ριζότο θαλασσινών.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν και οι ζαχαροπλάστες καθηγητές Νίκος Αλεξιάδης, Πασχάλης Ζερβίδης, Νίκος Ποζουκίδης, οι οποίοι παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο, οικονομικό και σχετικά εύκολο για τους επαγγελματίες γλυκό, την πολύ εύγευστη Ρυζόπιτα.
Η υποδοχή των διευθύνσεων των σχολών, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών ήταν μεγάλη και ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών των σχολών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εταιρία NOVACERT, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος, και την εταιρία Chef Stories, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα.