Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΙΕΚ Μοναστηρίου, Μάρτιος 2023

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς μαγείρων και ζαχαροπλαστών στο ΙΕΚ Μοναστηρίου.

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους σπουδαστές η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Στο ΙΕΚ Μοναστηρίου oι  Chef Instructors  της σχολής Σπυρίδων Καμπάκος, Αντώνης Μάστορας και η Pastry Chef  Δήμητρα Καλή, μαζί με τους σπουδαστές τους ετοίμασαν τρεις παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, με σύγχρονη και ιδιαίτερα δημιουργική προσέγγιση, αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι. Οι συνταγές ήταν:

  • Μαγειρίτσα με φρούτα της θάλασσας
  • Crumble τάρτας με σπανακόρυζο και fluid gel άνηθου-λεμονιού 
  • Πουτίγκα με ρύζι 

Η συμμετοχή των σπουδαστών ήταν αθρόα και το αποτέλεσμα τους ενθουσίασε.  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική,  αλλά και η αξία της εξέλιξης παραδοσιακών συνταγών της χώρα μας.

Η υποδοχή γενικά των διευθύνσεων των σχολών, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών είναι μεγάλη, ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών των σχολών, ενώ επιβεβαιώνουν την αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EURICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, η οποία έχει αναθέσει τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα στην εταιρεία Chef Stories.