EU RICE Festival στη Θεσσαλονίκη, 2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το EU RICE Festival, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στην προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το EU RICE Festival (Φεστιβάλ Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ευρωπαϊκού Ρυζιού) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΑΣΘ) και το CONSEJO REGULADOR DE LA DOP ARROZ DE VALENCIA (CRAV). Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους καταναλωτές ότι, το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα βιώσιμο και ασφαλές προϊόν, καθώς η καλλιέργεια του γίνεται σύμφωνα με τις αυστηρές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτελεστικός Οργανισμός του Προγράμματος είναι η εταιρία NOVACERT.
Σημαντική και εκτενής η ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΕΑΣΘ, αλλά και των αγροτικών συνεταιρισμών, για τη δυναμική, τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του ρυζιού στην περιοχή, την ασφάλεια του αγροτικού αγαθού, που καλλιεργείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τη στρατηγική του προγράμματος να γίνει προώθηση του προϊόντος σε καταναλωτές και επαγγελματίες και να καθιερωθούν τα γεμιστά ως το ελληνικό εθνικό πιάτο με ρύζι.
Παρά το γεγονός ότι σήμανε νωρίτερα από το προγραμματισμένο η λήξη του φεστιβάλ την Κυριακή το απόγευμα, για λόγους ασφαλείας, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, τόσο η προσέλευση όσο και η συμμετοχή του κόσμου στα δρώμενα ήταν πολύ θερμή και εντυπωσιακή.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ζωντανή μαγειρική, φυσικά με ρύζι, από σεφ γνωστών ξενοδοχείων και εστιατορίων της πόλης, καθηγητών και σπουδαστών από Σχολές μαγειρικής, αλλά και από την Rice Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου. Τα φετινά πιάτα του EU RICE FESTIVAL:

  • Ντοματόρυζο με αφρό, λάδι βασιλικού & καψαλισμένο χέλι, από την Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας με τις Σοφία Τεφτσή και Βασιλική Στάϊκου
  • Πιλάφι με κοτόπουλο, από την Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου
  • Ριζότο με τρούφα και μανιτάρια, από τον Σωτήρη Ευαγγέλου, MAKEDONIA PALACE
  • Πανακότα λευκής σοκολάτας με ρύζι από τον Γιώργο Σακολέβα, Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης
  • Σπανακοκεφτέδες, από τον Κώστα Elvis Μάρκου, Ακαδημία
  • Πιλάφι με υφές από παντζάρια, κυανό τυρί και αχλάδι, από τον Δημήτρη Κοτσιβό, Marea Sea spirit
  • Πιλάφι με μανιτάρια, από την Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου
  • Σπανακόρυζο με σπαράγγια, γαρίδες & σάλτσα τζιτζιμπίρας από τον Απόστολο Αλτάνη, HYATT REGENCY THESSALONIKI
  • Ριζότο με ζωμό ψαρόσουπας & φρέσκια τσιπούρα από τον Δημήτρη Παμπόρη, EKIES ALL SENSES RESORT
  • Σαρμαδάκι tempura με σάλτσα από ξινόγαλα & λάδι μέντας, από τον Αθανάσιο Κάλφα, ELECTRA PALACE THESSALONIKI
  • Μαρουλοντολμάς μυδοπίλαφο με σάλτσα beurre blanc, από τον Γρηγόρη Κατσανίδη,
  • Τριζόνι Exclusive

(Δυστυχώς τα 4 τελευταία πιάτα δεν προλάβαμε να τα δοκιμάσαμε λόγω της έκτακτης διακοπής)

Το φετινό EU RICE FESTIVAL πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το 1o Φεστιβάλ Ρυζιού, μια διοργάνωση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ) που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή και αιγίδα του Δήμου Δέλτα. Σε παρακείμενο χώρο 10 βραβευμένα εστιατόρια της πόλης έστησαν τις κουζίνες τους στο Λιμάνι, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι, τα οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να απολαύσουν. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων πλαισιώθηκε από ομιλίες ακαδημαϊκών, εκπροσώπων φορέων και διατροφολόγων για το ρύζι, παιχνίδια με ρύζι για τους μικρούς επισκέπτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο παιχνιδιού, μουσικά σχήματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδι από πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Δέλτα.
Κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων πλήθος επισήμων τίμησε με την παρουσία του, ανάμεσα τους: οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ο Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς, η Δήμαρχος Δήμου Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά, ο Γ.Γ. του ΕΒΕΘ Παναγιώτης Μενεξόπουλος, η Πρόεδρος του ΣΟΕ Γεωργία Κωστηνάκη, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ Γιάννης Αρναουτέλης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΘ Χρήστος Τσιχήτας, ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΑΣΘ, ο Χρήστος Γκατζάρας, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) και του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, ο Βασίλης Κουκουρίκης, Πρόεδρος B’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας και τέλος οι Σεβαστοί Πατέρες Διονύσιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου και Ιάκωβος της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Την παρουσίαση του Φεστιβάλ ανέλαβε για μια ακόμη χρονιά ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός παρουσιαστής, Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος έδωσε τη δική του νότα ζωντάνιας στην εκδήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα EU RICE επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: 

  • Website: https://sustainablerice.eu/en/home/ 
  • Καθώς και τις σελίδες στα social media: 
  • Facebook: https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/ 
  • Instagram: https://www.instagram.com/eu_sustainable_rice/ 
  • YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC59BTrs-47SS3aIzTnRF9Fw?view_as=subscriber 

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).